Jezelf kwijtraken door de overgang

Als ik de hond uitlaat en hij reageert niet snel genoeg op mijn commando’s, kan ik over de rooie gaan. Wanneer ik naar de keuken loop om iets te pakken, weet ik niet meer wat het was wat ik nodig had. ’s Nachts word ik badend in het zweet wakker met een droge mond. Als op een terrasje mensen net iets te hard praten, krijg ik agressieve neigingen. Op het moment dat mijn vriend zegt dat hij morgen thuis werkt, baal ik dat ik het huis niet voor mezelf heb. Ik herken mezelf niet meer. Nee ik ben niet gek aan het worden maar ben in de overgang.

Overgang tast identiteit aan

80% van de vrouwen heeft last van de overgang. Je verliest je vruchtbaarheid en wordt geconfronteerd met het ouder worden. De lijst van overgangsverschijnselen is uitgebreid. Ik ga ze nu niet allemaal opsommen maar haal er enkele voorbeelden uit om een beeld te schetsen waardoor je uit balans kunt raken. Naast lichamelijke klachten zoals o.a. opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn, hartkloppingen, vaginale veranderingen en hoge bloeddruk, zijn er ook psychische en mentale symptomen. Onzeker zijn, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, je somber voelen en prikkelbaar zijn. Niet altijd zin om sociaal te zijn door afname van het zorghormoon oxytocine. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er tevens uiterlijke veranderingen; toename van gewicht, doffe en slappere huid, je haar wordt dunner en nagels brokkelen af. Het is dus niet vreemd dat je het gevoel hebt dat je aan het veranderen bent.

Alles moet anders

In deze levensfase slaat de twijfel toe of je relatie nog wel goed is. Geeft die baan nog wel voldoening bij jou? Mensen die niet meer bij jou passen neem je afscheid van. Je legt contact met gelijkgestemden. Er ontstaan bedenkingen over de normen en waarden die je destijds gekozen hebt. Voor jouw persoonlijke behoeften sta je open die mogelijk andere waarden met zich meebrengen. Men noemt dit ook wel eens de louteringsperiode. Je realiseert je dat je over de helft van je leven heen bent. Het besef om te gaan leven zoals jij dat wilt groeit. Het wordt een lange zoektocht naar een nieuwe zelf waarbij zingeving centraal staat.

Ziek worden van de overgang

Sommige vrouwen kunnen letterlijk en figuurlijk ziek worden van de overgang. Er zijn genoeg voorbeelden in de praktijk waarbij vrouwen volledig uitgeschakeld raken en niet meer kunnen functioneren in hun dagelijks leven. Ze hebben geen kracht en zin meer om alle ballen in de lucht te houden. Ze zijn onrustig, ontevreden en er ontstaat een leeg gevoel.

Herkenning en erkenning

Voordat je er erg in hebt, krijg je bij je huisarts het label ‘depressief’ of ‘burn-out’ opgeplakt. In hoeverre neem je jezelf serieus en beschouwen anderen de overgangsklachten als een ernstig probleem? Je wilt gehoord worden en je verhaal kwijt kunnen. Een oplossing voor je klachten. Het is een volkomen natuurlijk proces waar vrouwen doorheen moeten. Dat weten we wel maar het is moeilijk te accepteren. Als de omgeving reageert met ”Niet aanstellen, het hoort allemaal bij het ‘vrouw zijn”’, is het lastig niet te ontploffen. Desondanks is aanvaarding helpend. Ertegen in gaan en denken dat je nog op dezelfde manier door kunt leven gaat niet werken. Je zult bepaalde zaken onder ogen moeten zien. Het start met bewustwording. Bij jezelf de problematiek herkennen. Zoek informatie op. Als je goed weet wat het inhoudt, ben je voorbereid en lukt het ook beter om er zelf mee om te leren gaan.

Mocht dit niet geheel zelfstandig lukken, kun je professionele hulp inschakelen. Worstel jij ook met de overgang en heb je behoefte om hierover te praten? Neem gerust contact met me op!