In hoeverre leef jij jouw leven?

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het verdriet of de last die je met je meedraagt, misschien niet geheel van jou is? De pijn die je voelt, zou de aanleiding kunnen zijn waardoor jij in het dagelijks leven steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Maar hoe kom je hier nu achter en wat kun je ertegen doen?

Terugkerende problematiek en klachten

Heb jij het idee dat jij je altijd moet verdedigen? Of dat je wel het besef hebt dat het anders moet in je leven maar geen actie onderneemt? Ben jij zo iemand die altijd alles naar zich toetrekt? Of moeite hebt met keuzes maken? Je afvraagt waarom je niet voor de volle 100% gaat in je huidige relatie? Kamp je met voortdurende buikpijn waar geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt?

Generatie op generatie

Het klinkt niet voor de hand liggend maar die terugkerende problematiek en klachten kunnen te maken hebben met jouw belasting. Mogelijk een last die niet eens van jou afkomstig is maar die wel op jouw schouders drukt. Onverwerkt verdriet van je ouders, grootouders of misschien zelfs wel overgrootouders doordat er een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wat zo’n enorm impact heeft gehad op het gezin dat de niet geheelde energie van de ouders overgenomen wordt door de kinderen. Kinderen voelen onbewust aan dat er iets niet klopt. Door hun angstig of onzeker gedrag wordt de disbalans zichtbaar. Het lijden van de ouders wordt gekopieerd door de kinderen. Vooral kinderen die te dicht bij hun ouders staan, krijgen de neiging het verdriet over te willen nemen uit loyaliteit richting ouders. Kinderen pikken dan emoties op die eigenlijk niet van henzelf zijn en verbinden zich hiermee aan het lot van een ander. Met alle gevolgen van dien.

Verstoorde communicatiepatronen

Binnen elk gezin bestaan regels en gedragscodes die het systeem in evenwicht houden. Waarin ieder zijn eigen plek heeft binnen het gezin met zijn of haar rechten en plichten. Op het moment dat er een vorm van verlies plaatsvindt door bijvoorbeeld een miskraam, zelfdoding of een echtscheiding, heeft dat direct zijn weerslag op de familiewetten. In de praktijk valt mij op dat iemand die er niet meer is maar wel een plek had binnen het gezin, juist daardoor sterk aanwezig is. Nog steeds invloed uitoefent op de overige gezinsleden en de oorzaak kan zijn van verstoorde communicatiepatronen binnen het gezin. De balans is zoek en niets is meer zoals het was.

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een manier om zicht te krijgen op deze verstoorde gedragspatronen binnen het systeem. Op 17 oktober 2017 nam ik deel aan een familieopstelling als representant. Het was voor mij niet de eerste keer maar ik ben wel telkens verbijsterd over de helende werking ervan. Ik doe een poging om het begrip uit te leggen maar eigenlijk vind ik dat je er pas echt achter komt als je het zelf ervaart. De naam onthult zichzelf: je stelt je familie letterlijk op in een ruimte met behulp van de aanwezigen die op dat moment fungeren als jouw familieleden. Het is een methode, bedacht door de Duitse filosoof Bert Hellinger waarbij het vraagstuk ”waarom kun jij je plek in je leven niet innemen” centraal staat. Het is een bijzondere pure ervaring die ik een ieder gun. De kracht van deze werkwijze is helderheid in jouw eigen gedrag en dat van jouw dierbaren. Maar vooral de last die jij met je meedraagt, daar te laten waar het oorspronkelijk vandaan komt. Zodat jouw rugzak weer te dragen is en de weg open ligt om te geven en te kunnen ontvangen. Om uiteindelijk jouw leven te leven en niet dat van iemand anders.

Heb je interesse in het bijwonen van een familieopstelling als toeschouwer, representant of inbrenger van een vraagstuk? Dan verwijs ik je door naar coach en trainer Wieteke de Vries van U Wise Inspires.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *