Elke verlieservaring is uniek

Verlies is onlosmakelijk verbonden aan ons leven waarin niemand gespaard blijft. Een ieder gaat op zijn of haar manier om met het verlies en daarmee is elke verlieservaring uniek. Dat vraagt dan ook om een passende aanpak waarbij ik gebruik maak van diverse methodieken waaronder o.a. schrijfopdrachten, cognitieve gedragstherapie, afscheidsrituelen, EMDR en familieopstellingen. Waar ik vooral het accent op leg is wat in de praktijk voor jou blijkt te werken.

Samen met jou kijk ik naar wat het effect is van het verlies op jouw leven. Hoe ziet jouw last eruit? Wat vind je moeilijk? Wat houdt je op de been? Van wie ervaar je steun uit je directe omgeving? Er is ruimte voor vragen zoals: waarom is mij dit overkomen? En hoe moet ik nu verder? Er is aandacht voor de opmerking ”Had ik maar…” We onderzoeken samen naar wat jij nodig hebt om je verlies te kunnen uiten. Om uiteindelijk hieraan betekenis te kunnen geven.

Ik vind het belangrijk dat jij je op je gemak voelt en het idee hebt dat je je hart kunt luchten zonder remmingen. Dat je het gevoel krijgt dat er oprecht naar je geluisterd wordt zonder oordeel. Niets is stom, raar of gek en jij vertelt datgene wat jij wilt vertellen.

De stappen van het verliesbegeleidingsproces

We starten met een kennismakingsgesprek waarin we samen bepalen of je aan het juiste adres bent. Of er een klik is of dat er een doorverwijzing plaatsvindt. Zodra jij en ik een goed gevoel hebben na onze eerste ontmoeting, volgt een intakegesprek waarin dieper ingegaan wordt op jouw problematiek en waarin jouw vragen, verwachtingen en doelstellingen in kaart worden gebracht.

Op het moment dat jouw vragen helder zijn, maak ik een begeleidingsplan wat ons helpt om voortdurend de focus bij jouw wensen te leggen. Dan starten we met de gesprekken waarbij we samen af en toe even terugkijken naar het plan. Zitten we op de goede weg of moet er wellicht bijgestuurd worden. Ik ben niet iemand die voortdurend adviezen aandraagt tijdens de gesprekken. Het advies wat iemand namelijk voorlegt is goedbedoeld maar past vaak niet bij jou. Door middel van vragen stellen help ik jou door het zelf te ontdekken in jezelf.

Als we beiden het idee krijgen dat jouw vragen zijn beantwoord en dat jij jouw doelen hebt behaald, gaan we afronden en nemen we afscheid van elkaar. Door zelfinzicht ben jij nu gesterkt door het leven en kun je jouw toekomst weer oppakken.