“Na een traumatische gebeurtenis ben ik mezelf verloren. Ik heb lang gedacht dat ik het zelf wel kon oplossen. Tijd heelt alle wonden, maar dat gebeurde niet. Er ontstond ‘iemand’ of ‘iets’ in mijn hoofd die de macht over mijn manier van denken en handelen overnam en waardoor ik de controle over mezelf kwijtraakte. Ik kon niet meer functioneren in mijn dagelijkse dingen. Ik werd er down van, onzeker, ik kreeg hartkloppingen, warme handen, was boos en verdrietig. Mijn relatie stond erdoor onder druk en ik kon me slecht concentreren op het werk. Ik voelde me alleen op de wereld. Door de huiswerkopdrachten van Monique, dat ik elke dag opschreef wat er met mij gebeurde, soort dagboek van handelen en emoties, kon ik stapjes zetten. Ze liet mij nadenken wat de oplossing was en gunde me de tijd om te kunnen oefenen. Dat heeft mij verder gebracht. De ‘oude’ Shannon is terug die ik gemist heb. Ik zie het geluk weer in het leven.”

Shannon27 jaar

“Mijn jongere zus, waarmee ik al meer dan twintig jaar samenwoonde, is overleden aan levercirrose door overmatig alcoholgebruik. Er kwam toen veel op mij af. Het regelen en het bijstaan van mijn ouders. Het verdriet kwam naderhand pas. Veel huilen, je alleen voelen en het gemis. Ik kwam in een leeg kil huis terecht en kon mijn verhaal niet kwijt. Aan de ene kant was ik opgelucht. Mijn zus was nu verlost van de pijn die ze met zich meedroeg. Aan de andere kant maakte het mij verdrietig. Ze had de oorlog met de drank niet gewonnen. Met Monique heb ik samen een doelenlijstje opgesteld. Ik was daar blij mee want het was een chaos in mijn hoofd. Het maakte mijn hoofd weer leeg door telkens iets van het lijstje te kunnen afstrepen. Ik kon mijn verhaal aan een buitenstaander kwijt en kon alles vertellen. Monique is een rustig persoon, ze luistert en laat mij uitspreken. De gesprekken leverde mij vooral rust op in alle chaos.”

Christiene 52 jaar

”Omdat ik aardig uit balans was geraakt, moest ik wel aan mezelf toegeven dat het zo echt niet langer kon. Ik kende Monique al en wist wat ze deed maar het was nooit in mij opgekomen dat ik haar ooit op ‘deze’ manier beter zou leren kennen. We zijn samen gestart aan het traject wat ongelofelijk confronterend was. Door middel van opdrachten en het bijhouden van een dagboekje hebben we stappen gemaakt om tot de kern te komen. In het begin kon het voor mij niet snel genoeg gaan, het kon immers maar ‘afgerond’ zijn. Monique was diegene die aangaf dat het tijd nodig had om alles een plek te kunnen geven en het niet af te ronden maar het leefbaar te maken. Wat heb ik veel in ‘de spiegel’ gekeken tijdens het traject, niet beseffende wat dit me maanden later ging opleveren. Inmiddels kijk ik terug op een heftig maar zeer waardevol traject. Ik ben blij met de stappen die ik heb gemaakt, maar vooral dat ik heb geleerd te kunnen omgaan met de dingen die op je pad komen.”

Babs42 jaar

”Vorig jaar overleed mijn man plotseling. Ik voelde dat ik er alleen niet uitkwam. Via vriendin in contact gekomen met Monique. Het proces waar ik doorheen moest was erg heftig en moest soms erg diep gaan. Heeft me veel energie en tranen gekost. We deden dit samen d.m.v.: kennismakingsgesprek –  wat is rouwen – retoefening – schreef erg veel aan mijn man – tafelfamilieopstellingen waar mijn boosheid vandaan kwam – opgeschreven wat me dwars zat – creatieve opdracht (nestje gemaakt van ons gezin) – dat ik verdriet mag delen – overgangsritueel – evaluatiegesprek. Ik ben anders naar mezelf gaan kijken. Nu na 9 maanden met Monique ben ik weer met beide benen op de grond komen staan en probeer weer iets van mijn leven te maken. Raad het iedereen aan om dit te doen.
Monique BEDANKT.”

Bernadette63 jaar

”Na 3 belangrijke personen kort na elkaar te hebben verloren aan kanker was ik het spoor bijster. Bijna 2 jaar heb ik geprobeerd door te leven, want ‘Het leven gaat door en na een jaar heb je elk moeilijk moment gehad’. De werkelijkheid bleek anders, en keihard. Ik verloor mezelf, vond het leven niet meer leuk en mijn privéleven hing aan een zijden draadje. In eerste instantie zag ik niet dat dit met een onverwerkt rouwproces te maken kon hebben. Ik was tenslotte al zoveel tijd verder. Maar toen kwam ik bij Monique terecht. Zij opende mijn ogen en bood me de juiste handvatten. Op mijn eigen tempo leerde ik om zware gedachten om te kunnen zetten, te herkennen wanneer ik vast ga lopen en te accepteren dat rouwen mag! Zonder haar weet ik oprecht niet hoe ik vandaag in het leven zou hebben gestaan. Dankzij Monique kan en durf ik weer te genieten van het leven. Een leven waarin ruimte is voor een traan en een lach.”

Mandy 31 jaar

”Na mijn echtscheiding merkte ik bij mezelf dat ik hier niet alleen uitkwam en echt hulp nodig had om alles een plek te geven, te verwerken en vooral heel veel los te kunnen laten. Los laten van het leven zoals ik dat kende, van het toekomstbeeld en van heel veel verdriet. Monique is een ontzettend prettig persoon om je verhaal bij kwijt te kunnen, ze luistert en weet heel snel wat je nodig hebt. Ik vond haar aanpak heel persoonlijk en precies wat het beste bij mij paste. We kwamen heel snel tot de kern, waarna het verwerken en het weer herpakken van mezelf heel snel vorm kreeg. Ik heb bij Monique geleerd wat mijn valkuilen zijn en vooral dat ik de dingen waar ik totaal geen controle op heb moet loslaten en dicht bij mezelf te blijven. En dat is gelukt! Ik ben haar hier erg dankbaar voor. Ik ben hierdoor niet blijven hangen op een uitzichtloos punt, maar heb mijn leven weer op de rit en vormgegeven en heb al het verdriet echt helemaal kunnen afsluiten.”

Carin52 jaar
© 2017 Copyright - Uitzicht na verlies