Volg je hart want dat klopt

Na jaren met plezier in het commercieel bedrijfsleven gewerkt te hebben, haalde ik er op een gegeven moment geen voldoening meer uit. Ik had het gevoel alsof deze functie niet meer bij mij paste. Het kostte me energie terwijl mijn vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon in Breda en Vluchtelingenwerk in Tilburg mij energie gaf. Toen er een reorganisatie aangekondigd werd, trok ik mijn eigen plan en volgde mijn hart. Ik nam ontslag en ging naar school.

In 2012 ben ik cum laude afgestudeerd in de studierichting ‘Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’ aan Hogeschool Avans in Breda. Ik ging aan de slag als maatschappelijk werker en vervolgens als consulent bij mensen met een vorm van autisme, verstandelijke of lichamelijke beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel, waar ik regelmatig betrokken ben geraakt bij verschillende vormen van verlies.

De nauwe samenwerkingsrelatie met de ander, vaak op de meest cruciale en kwetsbaarste momenten, maakt de functie als rouwcoach bijzonder en intensief. De samenwerking draait om vertrouwen. Dat jij je veilig en gehoord voelt. Ik neem jou serieus. Zodra jij aan het woord bent is mijn aandacht bij jou. Je mag en kan zijn wie je bent.

Bij MEE Brabant Noord in Waalwijk heb ik ervaring opgedaan met de werkwijze Sociale Netwerk Versterking, wat aansluit bij mijn eigen visie dat de kracht bij jezelf en jouw directe omgeving ligt. Inmiddels heb ik de opleiding ‘Verlies-en Rouwbegeleiding’ afgerond bij Academie Geesteswetenschappen in Utrecht. Ik blijf leren en mezelf bijscholen maar de meeste lessen haal ik uit het leven zelf.

Verliesbegeleiding: niet loslaten maar verbinden

Verlies is ook in mijn leven binnengedrongen en heeft me gevormd. Mijn visie op het leren omgaan met verlies is, je hoeft niet los te laten, maar je er juist mee verbinden. Het verlies aangaan. De manier om ergens uit te komen is om er doorheen te gaan. Niet vluchten, niet vechten maar omarmen. De pijn komt voort uit liefde. Alles wat uit liefde is ontstaan kan alleen door liefde worden opgelost.

In onze samenleving hanteren we de term je verlies ‘verwerken’. In mijn beleving suggereert dat alsof er een eind komt aan dit proces. Ik geloof niet dat het zo werkt. Je verlies draag je altijd met je mee en op onverwachte momenten wordt je erdoor overvallen. Op die momenten aandacht te schenken aan de pijn en de emotie te doorleven, dat zorgt er uiteindelijk voor dat je er meer grip op krijgt en niet meer zo snel onderuit gaat.

Heelt tijd alle wonden? Nee, daar zul je toch echt zelf mee aan de slag moeten met liefdevolle hulp van de mensen om je heen. Ik ondersteun jou graag om het verlies geleidelijk aan een vertrouwd onderdeel van jezelf te maken zodat je er niet meer voor ontwijkt en het draaglijker wordt. Je bent en wordt niet meer dezelfde persoon als voorheen. Dankbaarheid vervangt vanzelfsprekendheid.

Mijn overtuiging is dat we medeverantwoordelijk zijn voor elkaars welzijn. Waarin ik handel vanuit mijn kernwaarden: oprecht, integer, puur en transparant. Ik voel me dan ook bevoorrecht om dit begeleidingsproces keer op keer vanuit mijn hart met gedrevenheid, betrokkenheid, kennis en ervaring te mogen uitoefenen.

© 2017 Copyright - Uitzicht na verlies