Hoe ziet jouw verlies eruit

Overvalt het verlies jou en vind je het moeilijk om daarmee om te gaan? Heb jij het gevoel dat jouw leven stil staat, terwijl de rest van de wereld gewoon doordendert? Valt jouw kinderwens in duigen en daarmee ook je toekomstplannen? Heb je last van schuldgevoelens waar je geen raad mee weet?

Is jouw leven ontregeld en worstel je met onbeantwoorde vragen? Wellicht een burn-out en weet je het gewoon even niet meer? Ben je met pensioen en ervaar je een groot leeg gat? Is je leven drastisch veranderd door een ongeluk, ziekte of een beperking wat voor jou moeilijk te verkroppen is? Last van het lege nest syndroom?

Verschillende vormen van verlies

Verlies heeft niet alleen betrekking op het overlijden van je dierbare. Je baan kwijtraken, verlies van je gezondheid, je huis, je geboorteland, een einde aan je relatie zijn ook vormen van verlies. Misschien ervaar jij wel een vorm van verlies die hier nu niet vermeld staat maar waar je wel begeleiding voor wilt.

Hoe meer je gehecht raakt aan iemand of iets, des te meer pijn je ervaart. Als je je verdriet geen aandacht geeft, gaat het ondergronds. Op een later moment komt het verdriet weer boven drijven. Rouwen is een logisch en natuurlijk gevolg na je verlieservaring. Rouwen is de tol die we betalen voor liefde.

Het verlies maakt jou tot wie je bent

Een verlieservaring kan je geheel in beslag nemen. Het raakt de kern van je bestaan. Je bent een stuk van jezelf kwijtgeraakt en daardoor uit balans. Alles wat je doet om de pijn te vermijden, zal het herstelproces alleen maar uitstellen. Omgaan met je verlies is hard werken en kan erg vermoeiend zijn.

Ik help jou graag op weg om het verlies een onderdeel van jezelf te laten worden waarmee je vertrouwd raakt. Het verlies beheerst jouw leven dan niet meer volledig. Je durft je weer open te stellen en hebt zin in de toekomst. Je verlies is dan als het ware verweven in je leven. En maakt jou tot wie je bent.